Unesite frazu za pretragu

Vesna Bondžić - Evropa Dona Srbija

9. godišnji sastanak IEEPO Madrid 2017

Deveti godišnji sastanak za predstavnike pacijenata IEEPO (International Experience Exchange for Patient Organisations) pod pokroviteljstvom farmaceutske kuće ROCHE održan je u Madridu 15. i 16 marta 2017. uz učešće 300 predstavnika iz 240 udruženja pacijenata i iz 60 zemalja sveta. Bila je to jedinstvena prilika da se steknu nova znanja i iskustva iz više različitih oblasti. Kao i prethodnih osam puta domaćin konferencija bila je Dr Mary Baker, istaknuti naučnik čiji rad ima značajna dostignuća na polju lečenja Parkinsonove bolesti, član mnogih svetskih organizacija i stručni konsultant Svetske zdravstvene organizacije.

Prvi dan 15.03.2017.

Temu diskusije Zašto glas pacijent nije ugrađen u svim zdravstvenim odlukama je otvorila Mery Beker a govorili su i : Jean Mossman i John Bowis iz V.Britanije, Mayra Galindo iz Meksika, Alastair Kent iz V.Britanije i Kin Ping Tsang iz Hong Konga. Nakon diskusije zaključak je da su u mnogim zemljama, zdravstveni radnici privilegovani dok su pacijenti u podređenom položaju, kao i da pacijenti treba da budu informisani i ovlašćeni da govore i iznose svoja mišljenja i predloge. Takođe, problem je što donosioci odluka ne žele da menjaju svoj politiku (način rada) zbog organizacija pacijenata kojima nedostaju veštine komunikacija i pregovaranja. Potrebno je više investirati u izgradnju kapaciteta udruženja pacijenata kao i obuka lidera u poznavanju strategija radi učestvovanja u pregovaranju i donošenju zdravstvenih odluka.

O Razumevanju sredine iz ugla zdravstvene politike govorili su Cathy Scheepers iz Južne Afrike, María Gálvez Sierra iz Španije i Jane Barratt iz Kanade. Razgovaralo se na teme: Važnost zdravstvene politike u poboljšanju zdravstvene nege, Kako da udruženja pacijenata ojačaju svoje organizacije da utiču na zdravstvenu politiku, kao i Kako da udruženja pacijenata mogu doprineti razvoju i primeni zdravstvene politike. Zaključak je ključno prepoznavanje promene i kako je započeti, razmišljati strateški i ciljati oblast u kojoj će udruženja pacijenata imati najveći uticaj, a identifikovanje prepreka je od pomoći u nalaženju rešenja.

Treća tema bila je Argumenti koji podržavaju glas pacijenata. Svoje iskustvo prikazala je Françoise Rouault iz Francuske, govoreći o Prikupljanju i izveštavanju činjenica sa R&D i zvaničnim agencijama, naglasivši da je potrebno koristiti resurse medija u istraživanju za prikupljanje ključnih podataka, a zatim kroz ciljane grupe, panel diskusije, tribine, intervjue prikazati nađene rezultate koji govore u prilog udruženja pacijenata, i mogu uticaja na promenu zdravstvene politike. Zatim je Jan Geissler iz Nemačke govorio da je iskustvo pacijenta važan argument, koje u izlaganju treba potkrepiti nekom anegdotom, biranim rečima i pravom motivacijom. Zahtevi pacijenata predstavljani na ovakav način mogu biti od uticaja.

Kao jedan od argumenata koji podržavaju glas pacijenta predstavljaju i veštine kojima šaljemo ključne poruke, povezanost između udruženja pacijenata i medija, kao i veštine pregovaranja u svrhu uticaja na promenu zdravstvenog sistema za koji se predstavnici pacijenata zalažu. Na ovu temu govorili su Heather Allan iz Australije, Emilio de Benito iz Španije i Louis J. DeGennaro iz SAD-a. Zaključak je da su podaci veoma moćni argument. Prikupljenim ključnim podacima i argumentima se pojačava glas pacijenata i najvažnije je da se onima sa kojima pregovarate o mogućem rešavanju problema predložite rešenje a ne problem.

Drugi dan 16.03.2017.

Na početku drugog dana, prisutni su imali veliko zadovoljstvo da prisustvuju sesiji sa Severin Schwan-om CEO Roche-a, koji je strpljivo odgovarao na pitanja prisutnih. Ovu sesiju je vodila Dr Mary Baker.

Zatim je Dietmar Berger iz SAD govorio na temu Pravi lek za pacijenta u pravom trenutku, naglašavajući da će bitni podaci genetskih promena koji se još istražuju, biti od velike pomoći da se razviju visoko personalizovane terapije koje blokiraju razvoj i rast tumora i usmeravaju imuno sistema da uništava kancer. Naznačio je i da niko ne poznaje bolest bolje od samog pacijenta te da treba imati samopuzdanja da se predstave vrednost iskustava u lečenju.

Na završetku 9 godišnjeg sastanka predstavnika pacijenata obratila se Dr Mary Beker rečima "Lekari znaju bolest, farmaceutske kompanije znaju lekove, ali niko ne zna bolje uticaj bolesti na pacjenta od samog pacijenta. Zato je toliko važno da smo uključeni".

Na ovom sastanku koji je izuzetan akcenat stavio na uvažavanje predstavnika pacijenata, otvorenosti da se čuje njihov glas kao izuzetno važnog činioca, Evropa Dona Srbiju predstavljala je Vesna Bondžić. Uspostavljeni su kontakti sa Karen Benn iz Europa Donna Coalition, predstavnicom ED Slovenija Tanjom Španić, predstavnicom Udruženja za borbu protiv raka Makedonije Biljanom Dodevom Hristovskom kao i predstavnicom Udruženja obolelih od limfoma „LIPA“ Majom Kocić i predstavnicom iz Drustva multiple skelroze Srbije Draganom Šutović Ilić.