Unesite frazu za pretragu

„Zdravi načini života za zdravlje dojki“ - Napravi pravi izbor

Srpski forum protiv raka dojke - Evropa Dona Srbija je 15.10 2018. godine organizovala u saradnji sa organizacijama iz Pirota, Niša, Užica, Vrnjačke Banje, Kragujevca, Požarevca i Novog Sada tribine širom Srbije pod nazivom: „Zdravi načini života za zdravlje dojki“ – NAPRAVI PRAVI IZBOR.

Cilj ovih tribina bio je informisanost o značaju prevencije raka dojke i usvajanju zdravih načina života u ostvarivanju zdravlja dojki, sa osvrtom na faktore rizika na koje se može uticati a to su pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, kao i važnost odaziva na skrining u borbi protiv raka dojke. Lifletom kampanje „Zdravi načini života za zdravlje vaših dojki“ svaka žena dobija jasne preporuke za očuvanje zdravlja dojki. Preporuke ove kampanje su da čuvamo svoje zdravlje i zdravlje dojki, pravilno se hranimo, vežbajmo i ne dozvolimo da imamo prekomernu telesnu težinu i da se uvek odazovimo se na poziv za mamografsko snimanje.

Ovogodišnja kampanja realizuje se pod sloganom Ne dozvolimo da nas rak dojke preduhitri, napravimo pravi izbor!

Iz Evropa dona Srbije naglašavaju da rak dojke predstavlja najčešći oblik maligniteta u ženskoj populaciji na globalnom nivou, sa približno 1. 670 000 novootkrivenih slučajeva i preko 522 000 smrtnih slučajeva godišnje. Da se u Srbiji godišnje otkrije približno 4600 obolelih žena od raka dojke, što znači da se svaki dan dijagnostikuje 13 obolelih žena sa nekim oblikom raka dojke, a svakog dana 4 žene umru od ove bolesti!

U Evropi svake godine se otkrije oko 494 000 novih slučajeva, od kojih oko 143 000 umre. Takođe je naglašeno da su istraživanja pokazala da fizička aktivnost utiče pozitivno na smanjenje rizika oboljevanja od raka dojke, da je procenjeno da je 10-16% svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću. Gojaznost i prekomerno dobijanje u težini zajedno sa fizičkom neaktivnošću doprinosi u 25 – 33% oboljevanju od raka dojki, kao i da je mamografija široko prihvaćena kao najbolji metod za rano otkrivanje raka dojki, pre nego što se može otkriti dodirom.

Dr Ana Jovićević, rukovodilac službe za OPMI, Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije istakla je da je prema rezultatima istraživanja sprovedenog u IORS, kao glavne motive za odlazak na pregled dojki žene navode želju da vode računa o svom zdravlju i savet lekara. Žene koje ne idu redovno na preglede dojki najčešće navode da je razlog to što nemaju tegobe od strane dojki ili što niko u porodici nije imao rak dojke. Ovakvi odgovori ukazuju da je bitno ponavljati poruku da se redovni mamografski pregledi preporučuju svim ženama starosti 50 i više godina, bez obzira na to što su bez tegoba i što nije bilo raka dojke u porodici.

„U prevenciji i lečenju karcinoma dojke mnogo se odmaklo poslednjih par decenija. Danas se smatra da 50 % svih slučajeva mogu biti sprečeni, da ne pominjemo koliko se napredovalo i u terapiji. Važno mesto u svemu tome ima ishrana i fizička aktivnost i to posebno u postmenopauznom karcinomu dojke. Među faktorima ishrane izdvajaju se dva posebno: To su gojaznost i unos alkohola i za njih je nesumnjivo dokazano da doprinose pojavi bolesti a i lošijoj prognozi lečenih. Tu su još neki elementi ishrane kao ishrana generalno lošeg kvaliteta, potom masna ishrana“ istakla je prof. dr Jagoda Jorga subspecijalista dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prof. dr Jorga je naglasila da u ishrani treba da budu zastupljene u većim količinama namirnice biljnog porekla kao integralne žitarice i proizvodi, šaroliko povrće i voće , što nikako ne znači da govorimo o veganskom tipu ishrane. U takvoj ishrani mora biti i mlečnih proizvoda. Crvena krta mesa ograničiti na 700 - 750 grama nedeljno a pored njih uključiti pernate životinje, ribu i naravno mahunarke kao svakodnevni odličan izvor proteina i drugih bitnih nutrijenata. Kada se tome doda kontrola porcije a izbaci loša hrana prepuna masti i šećera, sokovi svake vrste i šećerni koncentrati, dobija se slika dugoročno efikasnih mera i u kontroli težine. Fizička aktivnost je nezaobilazni elemenat prevencije mnogih hroničnih bolesti uključujući karcinom dojke. Treba da bude određenog intenziteta i trajanja ali, što je najvažnije da bude redovna, da postane deo svakodnevice svakog ponaosob.“

Zahvaljujemo se organizacijama: Klub „Biznis na štiklama“ Novi Sad, „Luna“ Kragujevac, Grupi za podršku ženama obolelim od raka dojke Požarevac, Ženskom Centru „Milica“ Vrnjačka Banja, Savetovalištu za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ Užice, Žene sa rakom dojke „Biser“ Niš i „Žene juga“ Pirot, stručnjacima učesnicima tribina, kao i prijateljima : Sberban Srbija, Roche Srbija, Novartis i TwistMed na podršci, saradnji i širenju zajedničkog cilja – značaja prevencije u borbi protiv raka dojke.