Unesite frazu za pretragu

Pobedimo pandemiju - Pokrenuta javnozdravstvena kampanja usmerena na značaj pravovremenog prepoznavanja i lečenja COVID-a

Možemo li da se opustimo? - Zdravstveni stručnjaci su i dalje oprezni, uprkos tome što je broj registrovanih slučajeva u padu, a epidemiološke mere se ublažavaju. Stručnjaci upozoravaju da “opuštanja” nema i da moramo biti spremni za neki mogući novi talas pandemije.

U Beogradu je 13. april 2022. održan panel posvećen pokretanju kampanje “POBEDIMO PANDEMIJU” usmerene na značaj pravovremenog prepoznavanja i lečenja COVID-a. Uprkos naporima zdravstvene zajednice na globalnom i nacionalnom nivou, pandemija COVID-19 je i dalje među nama. Izuzetak nažalost nije ni Srbija, a brojevi se menjaju iz dana u dan. Izvesno je, da u poslednje vreme opada broj obolelih, ali oprez je neophodan, jer je situacija i dalje nepredvidljiva. Danas smo ipak, u borbi protiv COVID-a spremniji nego pre dve godine kada je pandemija tek počela, ne samo zbog novih saznanja o samoj bolesti, već su osim vakcina sada dostupne i adekvatne terapijske opcije. Srbija je među prvim zemljama u Evropi omogućila da savremena terapija bude dostupna lekarima kako bi na adekvatan način lečili obolele od COVID-a, rečeno je na panelu ''Pobedimo pandemiju'', koji je održan u sklopu pokretanja istoimene javnozdravstvene kampanje podržane od strane Ministarstva zdravlja Srbije.

Na panelu su učestvovali vodeći zdravstveni stručnjaci iz Srbije koji su se složili da, bez obzira na trenutnu epidemiološki povoljnu situaciju, pandemija još uvek nije završena. Mutacije i novi sojevi virusa, naime, izazivaju nalete novih slučajeva infekcije širom sveta. Zato, kao prvu liniju odbrane od korona virusa i dalje ističu vakcinaciju, pri čemu ukazuju i na značaj pravovremenog testiranja i postavljanja dijagnoze kako bi se na vreme uvela adekvatna terapija i sprečile komplikacije bolesti.

“U protekle dve godine mnogo smo naučili o bolesti COVID -19, čovečanstvo je godinu dana od prvog slučaja bolesti uzrokovane novim korona virusom pronašlo moćno oružje protiv nove bolesti - vakcine, čime je smanjen broj teških formi bolesti i smrtnih slučajeva kao posledica COVID-a 19. Svet se bliži kraju pandemije, ali i dalje moramo biti oprezni kada je COVID-19 u pitanju”, saopštila je dr sci. med. Vesna Mioljević, naučni saradnik, epidemiolog, direktor Službe za bolničku epidemiologiju, UKCS.

U nastojanju da se smanji širenje virusa, zdravstveni stručnjaci su se složili da ne postoji ''bolje oružje'' od vakcinacije, uz pridržavanje aktuelnih preporuka za poštovanje epidemioloških mera i ranog otkrivanja i lečenja obolelih, s obzirom da su danas dostupne različite opcije lečenja.

Prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS, takođe jedna od učesnica panela, istakla je kako je pozitivno to što danas ima manje mladih u bolnicama nego što je to bio slučaj kod delta soja, ali i dalje upozorava da omikron soj ne treba potcenjivati i da su zbog toga epidemiološke mere, vakcinacija i pravovremena primena adekvatne terapije obolelih jedini način da se pandemija stavi pod kontrolu.

Naime, samo pravovremeno prepoznavanje simptoma i testiranje, javljanje u COVID ambulantu ili svom lekaru radi postavljanja dijagnoze, kao i donošenja najprikladnije odluke o adekvatnom lečenju mogu omogućiti bolje ishode, sprečiti progresiju bolesti u tešku formu i time smanjiti broj hospitalizovanih, kao i pritisak na zdravstveni sistem. Pri lečenju je posebno važno držati se uputstava i smernica lekara.

"Kao lekar opšte medicine po prvi put imam priliku da lečim svoje pacijente adekvatnom, a ne samo simptomatskom terapijom. Vlada Republike Srbije obezbedila nam je da imamo čime da se borimo protiv COVID-a", istakla je Prim. dr med. Dragana Trifunović-Balanović, predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

Prema rečima lekara, pravovremeno lečenje posebno je važno kod rizičnih grupa i osoba sa komorbiditetima, koje su pod povećanim rizikom za razvoj teškog oblika COVID-19. S obzirom da aktuelna epidemiološka situacija ukazuje na to da je virus oslabio, zdravstveni stručnjaci se nadaju da će se težište lečenja COVID pacijenata prebaciti u ambulante lekara opšte medicine čija će uloga u borbi protiv pandemije time postati još značajnija, a da će se samo teži slučajevi hospitalizovati.

U sklopu kampanje "Pobedimo pandemiju" koja traje do 20. juna 2022. biće pokrenuta i web stranica www.pobedimopandemiju.rs sa ciljem informisanja i edukacije šire i stručne javnosti.

Kontinuirani rad i jačanje dosadašnjih napora u borbi protiv COVID-a je od izuzetnog značaja, a jedini pravi način da se to postigne je ujedinjenje i angažovanje svih društvenih struktura u toj nameri, kako bismo pandemiju što pre priveli kraju - zaključak je panela na kojem su osim navedenih stručnjaka, učestvovali i drugi eminentni stručnjaci u zemlji, doc. dr Jelena Veličković, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, UKCS, Doc. dr Vеricа Јоvаnоvić, v.d. direktora Institutа za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Doc. dr Predrag Sazdanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Na kraju, sve do sada preduzete mere i aktivnosti, u svetu i Srbiji, ukazuju da je neophodno da stalno mislimo jedni na druge, jer jedni bez drugih ne možemo, a zajedno, možemo mnogo – pobediti pandemiju.

Panelu su online prisustvovale i predstavnice Evropa Dona Srbije dr Mirjana Branković Magić i Jasmina Lukić.