Unesite frazu za pretragu

Razmatranje buduće saradnje i davanja podrške za aktivnosti udruženja građanja iz oblasti onkologije

U Beogradu je 25. Januara 2023. godine na poziv Ministarke zdravlja Prof. dr Danice Grujičić, u Palati Srbija, održan sastanak na temu “Razmatranje buduće saradnje i davanja podrške za aktivnosti udruženja građanja iz oblasti onkologije” uz prisustvo 20-setak predstavnika udruženja pacijenata koji okupljaju onkološke bolesnike. Pored prof.dr Gruičić u rad sastanka se uključila i dr Jelena Janković v.d. pomoćnice ministarke Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu.

Tom prilikom ministarka i njeni saradnici su bili upoznati prvenstveno sa poteškoćama sa kojima se susreću onkološki bolesnici a koje se odnose na prevenciju, kvalitet lečenja i dostupnost terapija ali i sa problemima sa kojima se Udruženja susreću u svom radu. Govorilo se o inicijativivama udruženja da onkološkim pacijentima bude plaćeno do 100% bolovanje dok prolaze kroz lečenje, sobzirom da je u region mnogo bolja situacija sa isplatom bolovanja nego u Srbiji.

Sastanak je bio informativnog karaktera, a pokazalo se da udruženja, kao predstavnici pacijenata, mogu da doprinesu svojim poznavanjem problema u zajedničkom traženju mogućih rešenja, koja bi bila korisna, efikasna i učinila bi zdravstveni sistem prilagođen realnim potrebama pacijenata.

Ovaj sastanak otvorio je mogućnosti udruženjima za saradnju sa Ministarstvom. Udruženja će imati ulogu koja je mnogo odgovornija i prepoznata od zdravstvenog sistema kao deo priče o očuvanju zdravlja i međusobnoj podršci u lečenju onkoloških pacijenata.

Ispred organizacije Evropa Dona Srbija sastanku su prisustvovale dr Mirjana Branković Magić predsednica i Lukić Jasmina sekretarka.