Unesite frazu za pretragu

"Menjam se danas za bolje sutra"

Okrugli sto posvećen prevenciji i borbi protiv raka dojke održan je 06. oktobra 2017.godine. u organizaciji „Evropa Dona Srbija“ i MAXI-ja.

Koliko su u očuvanju zdravlja dojki važne prevencija, redovne kontrole, zdravi stilovi života, ali i na koji način se izboriti sa postavljenom dijagnozom i terapijama, bile su teme okruglog stola „Menjam se danas za bolje sutra“ na temu borbe protiv raka dojke.

Predstavnica Evropa Dona Srbije dr Stanislava Otašević je istakla da svakog dana u Srbiji 13 žena sazna da boluje od raka dojke, dok svakog dana njih četiri izgubi bitku sa ovom bolešću i da se Srbija nalazi na drugom mestu u Evropi po broju umrlih žena od ove bolesti. Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na smanjenje rizika od oboljevanja od raka dojke. Zdravi stilovi života, izbegavanje stresnih situacija, način ishrane i smanjenje gojaznosti imaju značajan uticaj na zdravlje dojki i sprečavanje razvoja bolesti.

Onkološki hirurg dr Maja Gulan naglasila je važnost mamografije kao najboljeg metoda za rano otkrivanje raka dojke, pre nego što se može otkriti dodirom. Veoma je važno da devojke i žene budu svesne značaja godišnjeg pregleda iako ne postoje nikakvi simptomi kao i da je posle četrdesete godine potrebno uraditi jedan put u dve godine mamografiju, dok se sa organizovanim skriningom – mamografskim pregledom dojki kreće sa 50 godina.

Psihološkinja Slavica Simić govorila je o razlozima koji doprinose da se žene kasno jave na preglede i istakla da se mogu prepoznati: velika preopterećenost žena tako da su one u poziciji da uvek više brinu o potrebama drugih, a njihove potrebe su uvek na zadnjem mestu i za sebe nemaju vremena i/ili drugih uslova kako bi brinule o svom zdravlju; kompletan društveni milje siromašnog društva ne ispunjava uslove (uključujući i zdravstveni sistem) i ne promoviše kulturu zdravih stilova života i brige o svom zdravlju. Ona je govorila i o emocionalnom odgovoru na postavljenu dijagnozu kao i o faktorima koji određuju kvalitet ovog odgovora a u koje spadaju i razvojna faza životnog ciklusa, personalni stil rešavanja problema, izvori psihološke i informativne podrške.

Marija Jovašević direktorka korporativnih komunikacija „Delez Srbija“ je istakla da u kompaniji ima više od 8.000 zaposlenih žena širom Srbije, što predstavlja dodatnu odgovornost uključivanja u aktivnosti koje mogu da doprinesu povećanju svesti o značaju prevencije, redovnih pregleda i zdravih stilova života u očuvanju zdravlja.

Vesna Bondžić iz Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje je poručila da u 95% slučajeva rak dojke je izlečiv, ako se otkrije na vreme. Nažalost od ove bolesti u Srbiji umre toliko žena godišnje da se mogu napuniti 32 autobusa. Zato je potrebno da se ujedinimo i preuzmemo odgovornost kako bi se ovaj broj smanjio počev od države, instizucija, medija, nas lično.Apeluje na sve žene da obavljaju redovne samopreglede i preventivne preglede, da se odazivaju na skrining, vole sebe, počnu da žive zdravije, a sedišta u autobusu zamene sedištima bicikla.

Dr Snežana Pantić Aksentijević iz Ministarstva zdravlja je zaključila da je promocija zdravlja važna, te da tema o prevenciji od raka dojke zaslužuje široku pažnju javnosti koja ne može da se ostvari bez podrške nevladninog sektora. Ujedno je najavila da će se pred Vladom uskoro naći Nacionalni program za prevenciju i smanjenje gojaznosti kod dece i odraslih, jer, kako kaže, to je jedan od načina da sprovedemo zdrav način života.

Mesec oktobar ili "ružičasti oktobar" posvećen je prevenciji od raka dojke, a učesnice okruglog stola zaključuju da o toj problematici ne treba govoriti samo u oktobru, već svih 365 dana u godini.