Unesite frazu za pretragu

Radionica: "Menjam se danas za bolje sutra"

Nastavljajući saradnju Evropa Dona Srbija i MAXI Delhaize organizovali su radionaicu pod nazivom” MENJAM SE DANAS ZA BOLJE SUTRA“.

Radionica je održana 20.10.2017. godine u prostorijama MAXI Delhaize u trajanju od dva sata i bila je namenjena ženama zaposlenim u direkciji kompanije. Cilj radionice je bio da se žene motivišu da slede preporuke o očuvanja zdravlja dojki i preveniraju bolest, kao i da se objasni značaj rane dijagnostike i lečenja raka. Uvodne teme predstavile su Dr. Stanislava Otašević, predsednica Evropa dona Srbija i gospođa Jasmina Lukić, ekspertkinja po iskustvu, jedna od osnivačica Evropa dona Srbija. Uvodne teme su imale za cilj da podstaknu i približe ženama brigu o zdravlju dojki, rizike oboljevanja od raka dojke, da se ukaže na mogućnosti i značaj ranog otkrivanja i lečenja maligne bolesti. Pored toga namera je bila da se žene podstaknu da otvoreno govore i postavljaju pitanja koja ih interesuju. Posebna pažnja posvećena je prevenciji: fizičkoj aktivnosti, gojaznosti, zdravoj ishrani i skriningu dojki. Praktični deo radionice obuhvatio je demonstraciju gospođe Jasmine Lukić o samopregledu dojki, kao i vežbu učesnica za otkrivanje promena u dojci na modelu.

Radionici je prisustvovalo 50 žena, koje su veoma dobro reagovale na iznete činjenice o raku dojke, rizicima i prevenciji maligne bolesti dojke. Njihovo interesovanje o diskusija koja se razvila su pokazale i učvrstile stav da ovakav vid aktivnosti ima veliku vrednost da se pokrene razmišljanje žena o svom zdravlju uopšte i da bez straha govore o malignoj bolesti dojke uz verovanje da ishod oboljevanja nije konačan već da je izlečenje, uz angažovanost profesionalaca, institucija i ličnu brigu o svom zdravlju, moguće. U toku diskusije pojavila su se mnoga, praktična pitanja, koja su prevazišla okvir ove radionice tako da je konstatovano da bi ovaj način prezentacije trebalo održavati redovno, posvećen pojedinačnim temama iz ove oblasti.