Unesite frazu za pretragu

17. Evropski trening, kurs za zastupnice pacijentkinja obolelih od raka - Milano novembar 2017

U Milanu je od 17.-19. 11. 2017. godine održana "17. Evropski trening, kurs za zastupnice pacijentkinja obolelih od raka"

To je program edukacije, koju Europa Donna Coalicija organizuje svake godine, za svoje članice širom Evrope. Ove godine treningu je prisustvovalo 59 žena predstavnica nacionalnih organizacija Europa Donna iz 47 zemalja. Srpski forum za borbu protiv raka dojke – Evropa dona Srbija na trening je poslao dve predstavnice ove organizacije, Dr Maju Gulan i Dr Stanislavu Otašević.

Cilj svih treninga, pa i ovog, je da zastupnice budu informisane o poslednjim dostignućima u istražtivanjima, dostupnoj dijagnostici i lečenju raka dojke, kao i sticanju neophodnih znanja i veština o komunikaciji, tehnici lobiranja i uticaju na donosioce politike i medije u podizanju svesti opšte javnosti.

Prvi dan treninga, stručni, bio je posvećen najnovijim naučnim i kliničkim saznanjima epidemiologije, bazične biologije i genetike, kliničkim istraživanjima u oblasti raka dojke, dijagnostici i ranom orkrivanju raka dojke, hirurškom i ostalim opcijama lečenja, psiho-socijalnim aspektima raka dojke, Evropskim smernicama u borbi protiv raka dojke i posebnim specijalizovanim jedinicama za rak dojke pri zdravstvenim institucijama.

Drugi dan, komunikacijski, zastupnice su imale priliku da uče komunikacijske veštine koje su potrebne da steknu zastupnice, žena obolelih od raka dojke, da uspešno rade u okviru ciljeva zastupanja i lobiranja u ujednačavanju i standardizaciji pristupa i usluga u oblasti raka dojke.

Trening je pored edukativnog sadržaja, imao veliki značaj u povezivanju žena iz različitih zemalja koje su imale priliku da se međusobno upoznaju, razmene informacije, iskustva i razmene mišljenja čime su još više osnažile i opredelile svoju posvećenost zajedničkom cilju, borbi protiv raka dojke.