Unesite frazu za pretragu

RACE FOR THE CURE - TRKA ZA ZDRAVLJE Beograd 29.09.2019.godine

"Srpski forum protiv raka dojke – EVROPA DONA SRBIJA” po prvi put, u susret obeležavanju oktobra, meseca borbe protiv raka dojke, je organizovao međunarodnu manifestaciju “Race for the cure - Trka za zdravlje” 29. septembra 2019. u Beogradu na prostoru Ade Ciganlije.

Cilj ovog događaja je podrška ženama koje se leče od raka dojke, kao i podizanje svesti žena i društva u borbi protiv ove bolesti i sećanje na one koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

Jasmina Lukić, koordinatorka ove manifestacije, istakla je da je ovo jedinstveni medjunarodni događaj koji se održava u preko 150 gradova sveta, i gde svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta ili trči nekoliko miliona ljudi, dodajući da će sav novac prikupljen od registracija za trku ove godine biti usmeren na nabavku paketića za novooperisane žene.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović- Batut”, rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena sa preko 2 miliona novoobolelih žena u svetu svake godine. U Srbiji od raka dojke svake godine oboli 4.300 žena, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena. Od ove bolesti svake godine umre 1700 žena i to je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U poređenju sa drugim evropskim zemljama, Srbija se svrstava u grupu zеmаljа sа srеdnjim riziкоm оbоlеvаnjа od raka dojke - nalazi se na 16. mestu od 40 zemalja. Međutim, smrtnost od raka dojke je vrlo visoka - nalazimo nа 2. drugоm mеstu, pоslе Crne Gore.

Dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da svaka žena može oboleti od raka dojke. Rizik za rak dojke zavisi od kombinacije različitih faktora, pri čemu su najznačajniji oni na koje ne možemo uticati – ženski pol i godine starosti. Genetski faktori odgovorni su za 5 do 10% slučajeva raka dojke a rizik mogu povećati i prethodni rak dojke, određene bolesti i karakteristike dojki kao i reproduktivni faktori. Na pojedine faktore rizika možemo uticati i na taj način smanjiti rizik za rak dojke. Preporučuju se redovna fizička aktivnost, održavanje optimalne telesne težine, izbegavanje alkoholnih pića, dojenje deteta ukoliko je moguće, i upotreba hormonskih sustitucione terapije u menopauzi ili oralnih kontraceptiva samo na preporuku lekara i uz razmatranje rizika. Dr Jovićević je istakla da se navedenim merama ne može sprečiti rak dojke ali se može smanjiti rizik za ovu bolest. Ono što je značajno je da se zdravim načinom života smanjuje rizik i za druga maligna oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti kostiju i zglobova ili šećernu bolest. Redovni pregledi dojki – najznačajniji su vid prevencije koji omogućava da se bolest otkrije u početnoj fazi kada je lečenje jednostavnije i veoma uspešno. Rano otkriven i pravilno lečen maligni tumor dojke pruža više mogućnosti za lečenje uz odlične šanse za potpuno izlečenje. Najkasnije od 50. godine starosti svaka žena treba da započne mamografske preglede dojki i sprovodi ih na dve godine godine sve do 69. godine starosti.

Prof. dr Danica Grujičić, v.d. direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, je istakla da je poslata poruka da danas imati rak ne znači imati smrtnu presudu. „Danas postoji masa lekova, onkologija je otišla mnogo napred, mi to pratimo i veliki broj pacijenata u Srbiji može da dobije savremenu terapiju“, istakla je profesorka Grujičić, dodavši da pacijenti u Srbiji više nemaju potrebu da pomoć traže u inostranstvu jer su naše klinike opremljene savremenim medicinskim aparatima i instrumentima.

Odbornica Stana Lukić ispred opštine Čukarica pozdravila je prisutne istakavši da Opština Čukarica podržava ovu jedinstvena manifestacija koja promoviše zdravlje i fizičku aktivnost kao vid prevencije u borbi protiv raka dojke.

NJKV Princeza Katarina Karađorđević je pozdravila prisutne i izrazila veliko zadovoljstvo što zajednički podržimo borbu protiv raka dojke u Srbiji, rekavši da se raduje što nakon 10 godina ponovo učestvuje na Race for the cure.“ Moja prijateljica Nancy Brinker, koja je 1982. je osmislila ovaj događaj, takođe je osnovala fondaciju Susan G. Komen Breast Cancer Foundation u uspomenu na svoju sestru koja umrla od raka dojke.Imala sam zadovoljstvo 2009. da učestvovati na ovom događaju u Washington-u i govorim pred 50.000 ljudi o humanitarnim aktivnostima moje Fondacije u borbi protiv ove opake bolesti. Ovaj događaj, baš kao i moja Fondacija ima za cilj da pobedimo ovu bolest i da ne izgubimo više ni jedan život zbog nje“ istakla je Princeza Katarina Karađorđevioć.

Evropa dona Srbija se zahvaljuje pokroviteljima manifestacije: Gradu Beogradu, Ministarstvu zdravlja, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Fondu NJKV Princeze Katarine kao i prijateljima: Aquawell – voda Saint Johns, JP“Ada Ciganlija“, Roche doo Srbija, Novartis, Eucerin, Alvogen, Amicus, Salveo, Goldn Rose, Lomax commpany, Nina Bodifyt, AGUA, DZ“Ćukarica“, Crveni krst Čukarice, Stonikom, Štamparija Kolibri, Alma Quattro, TC Delta cyti, TC Ušće, BeoBaloni, Cvetni pogon, Dragon Boat - Motion klubu, mladim volonterima i Udruženju žena obolelih od raka dojke „Budimo Zajedno“, kao i dragim prijateljima umetničkom fotografu Mariu Leonu Braliću, Gordani Stijačić i Birač communications na prepoznavanju važnosti, podršci i učestvovanju.