Unesite frazu za pretragu

PRVI BALKANSKI SASTANAK PREDSTAVNIKA ORGANIZACIJA PACIJENATA O RAKU DOJKE – SKOPLJE 2019

U Skoplju je od 23.08. do 25.08.2019. godine održan Prvi balkanski sastanak predstavnika organizacija pacijenata o raku dojke u organizaciji Nacionalnog udruženja za borbu protiv raka “BORKA” iz Skoplja. Evropa dona Srbiju predstavljale su Slavica Simić i Vesna Bondžić koja je ujedno predstavljala i svoju organizaciju Ženski centar “Milica” Vrnjačka banja.

Sastanak je održan pod sloganom "Pronalaženje unutrašnje hrabrosti - živeti sa karcinomom dojke, dijagnoza koja menja život". Ovom skupu, pored predstavnica Srbije, prisustvovale/li su predstavnice/i Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Severne Makedonije.

U tri dana sastanka pacijentskih organizacija o karcinomu dojke održana su predavanja i radionice koje su imale za cilj da pokažu realnu sliku i iskustva iz pozicije obolelih od karcinoma dojke i njihovim pravima u ovim zemljama Balkana. Sadržaji su se odnosili na finansijske, psihološke, socijalne i medicinske probleme i izazove u ovim zemljama. Imale smo priliku da saznamo koliko je važno proći "patient advocacy"; trening i naučiti veštine zagovaranja, ali i da čujemo predavanja vrhunskih radioterapeuta, onkologa, nutricioniste, fizijatra, farmakologa na teme personalizovane terapije, izazova u lečenju pacijenata sa metastatskim rakom dojke, lečenju limfedema, biosimilarima, kao i istinama i zabludama o ishrani tokom lečenja.

Predstavnice Srbije su predložile, a Nacionalno makedonsko udruženje “Borka” podržalo inicijativu za formiranje Prve balkanske platforme udruženja pacijenata za karcinom dojke kako bismo imali uporedne podatke o stanju u našim zemljama i istovremeno, zajednički unapređivali stanje u regionu.

Sastanak je bio vrhunski organizovan uz veliko uvažavanje svake učesnice. Naučile/i smo mnogo i razumele/i se potpuno jer se govorilo balkanskim jezicima, bez prevoda, u zajedničkom naporu da utičemo da se rak dojke predupredi, što ranije otkrije i efikasno tretira uz potrebnu podršku različite prirode.

Veliko hvala organizatorkama na gostoprimstvu i učesnicama/učesnicima za iskustva, saznanja i atmosferu koji ćemo pamtiti kao posebne, sa željom da nastavimo sa unapređivanjem saradnje u ovom području.

Priredile: Vesna Bondžić i Slavica Simić