Unesite frazu za pretragu

RACE FOR THE CURE – CLOSING THE GAP Bukurešt oktobar 2019. godine

Članice Evropa Dona Srbija imale su priliku da 22. i 23. oktobra 2019. prisistvuju polugodišnjem sastanku Think pink Europa - Closing the Gap, na kojem je učestvovalo 15 zemalja koje su ove godine 29. septembra organizovale trku “Race for the Cure” za ozdravljenje žena obolelih od raka dojke.

Cilj sastanka je bio razmena iskustava organizacija i mogućnosti prevalzilaženja razlika zdravstvenih i medicinskih usluga.

Prvi dan je upriličen porukom dobrodošlice i uvodom rečju Mihaele Geoane, predsednice Think Pink Europe. Zatim su usledile prezentacija o Disparitetu Zapada i Istoka koju je izlagao doktor Alexandru Eniu, zamenik naučnog direktora Evropske škole onkologije. Potom je izlaganje imala Nela Hasic, reginalna direktorka Think Pink Evrope na temu - Onkološka nega iz perspektive pacijenata - Gde se sada nalazimo i šta treba da radimo radi poboljšanja. Nakon toga usledilo je predstavljenje studije slučaja o zatvaranju jaza između Centralne i Jugoistočne Evrope od strane stručnjaka iz kompanije Pfizer.

Drugog dana upriličen je okrugli sto sa razmenom ideja o tome kako poboljšati naredne trke za ozdravljenje, a usledila je i diskusija o tome koji su dalji koraci u premošćavanju jaza Istoka i Zapda kada je borba protiv raka dojke.

Ustanovljeno je 10 prioriteta koji su delegirani kao zadaci posebnim zemljama, kojima ce ostali moći da se obrate za pomoć ukoliko budu imali poteškoća sa njihovom implementacijom. Takođe je ovom prilikom predstavljen projekat Think Pink Innovation Awards (Think Pink nagrade za inovacije) u domenu borbe protiv raka dojke, a o kojima će uskoro biti više informacija.