Unesite frazu za pretragu

14. PAN EVROPSKE KONFERENCIJE - BEČ, 25. - 27. 10. 2019.GODINE

EVROPA DONA - Evropska koalicija za borbu protiv raka dojke proslavila je 25 godina zalaganja za borbu protiv raka dojke zajedno sa više od 200 članova iz 44 zemlje na 14. Pan evropskoj konferenciji koja je održana u Beču od 26. do 27. oktobra. Učesnici/ce su proslavili napredak postignut tokom prethodnih godina i fokusirali se na prioritete za budućnost: postizanje jednakog pristupa visokokvalitetnim uslugama za otkrivanje ranog i metastatskog karcinoma dojke, posvećujući posebnu pažnju preživljavanju od bolesti i ženama sa visokim genetskim rizikom.

Alberto Kosta, izvršni direktor Evropske škole onkologije i urednik organizacije Cancerworld, koja je bila ključna za osnivanje Evropa Done, opisao je formiranje organizacije i njene rane godine. Izvršna direktorka Evropa Done, Suzan Knoks, predstavila je najvažnije programe sprovedene tokom 25 godina postojanja i rada. Svoj zaključak je dala sledećom izjavom: „Naša snaga je i dalje u tome što smo evropska zagovaračka organizacija sa širokom mrežom preživelih i članica iz 47 zemalja -koje rade na istim ciljevima. Zajedno smo napravili značajan uticaj na evropske institucije i doveli do poboljšanja usluga vezanih za zdravlje dojki u mnogim zemljama." Nakon toga su usledile prezentacije za informisanje članica o: evropskim smernicama, lečenju ranog i uznapredovalog karcinoma dojke, faktorima genetskog rizika, hirurškim standardima lečenja, skriningu, preživljavanju i periodu nakon bolesti.

Anet Roi iz Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije govorila je o inicijativi Evropske komisije o karcinomu dojke i izjavila da je 60 najnovijih preporuka iz Evropskih smernica za rak dojke objavljeno 24. oktobra na novoj veb lokaciji www.ecibc.org . Evropa Dona je učesnik u ovoj inicijativi, koja pokriva celokupni put borbe protiv raka dojke, od skrininga do lečenja, obezbeđivanja kvaliteta i nege nakon ozdravljenja i podizanju svesti o tome u svim zemljama članicama.

Etien Brain, onkolog iz bolnice Rene Huguenin, Instituta Kiri u Francuskoj, opisao je postojeće tretmane i istraživanja ranog i uznapredovalog karcinoma dojke. Naglasio je potrebu za kliničkim studijama koje uključuju starije žene (preko 65 godina).

Kristijan Singer, profesor kliničko-translacione ginekološke onkologije i šef Centra za zdravlje dojki na Medicinskom univerzitetu u Beču, dao je pregled genetskih mutacija koje povećavaju rizik od raka dojke i jajnika. Pokrio je strategije za smanjenje rizika od raka, uključujući redovno nadgledanje, hirurški ili farmakološki pristup.

Isabel Rubio, hiruška onkološkinja, direktorka hirurške jedinice za dojku na Clinica Universidad de Navarra u Madridu, opisala je stanje vezano za veštine hirurške operacije dojke i važnosti da hirurzi budu sertifikovani da bi se smanjile različitosti obuke za operacije dojki širom Evrope. Opisala je projekat sertifikacije za operaciju karcinoma dojke za BRESO koji je osnovan 2019. Evropa Dona je suosnivač ovog projekta zajedno sa šest drugih evropskih organizacija.

Paskal Baltzer, vanredni profesor radiologije Medicinskog univerziteta u Beču, opisao je najnovije tehnike u snimanju dojki, posebno za tumore koji se teško otkrivaju u gustom tkivu dojke.

Barbara Vilson, osnivačica i direktorka organizacije Rad sa rakom u Velikoj Britaniji izlagala je na temu „Rad nakon raka dojke“ i naglasila potrebu za pružanjem podrške ženama u njihovom povratku na posao, upravljajući procesom i obrazujući poslodavce.

Naglasila je da je povratak na posao process, a ne događaj i da se obuka pokazala uspešnom u olakšavanju ovog procesa.

Ričard Krevena, šef Katedre za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i medicinu rada Medicinskog univerziteta u Beču, pokrenuo je onkološku rehabilitaciju i tehnike koje mogu pomoći u rešavanju kratkoročnih i dugoročnih nuspojava raka dojke i njegovog lečenja.Redovno vežbanje može povećati snagu, pokretljivost, izdržljivost i senzo motornu funkciju i pomoći u ublažavanju limfedema i neuropatije, kao i ostalih neželjenih efekata.

Članice i predstavnice organizacija su imale priliku da razgovaraju o individualnim pitanjima, kao i o pitanjima vezanim za žene sa metastatskim rakom dojke, ali i mladim ženama obolelim od karcinoma dojke.

U subotu uveče, učesnice su prisustvovale svečanoj večeri u Bečkoj gradskoj većnici, gde ih je dočekala gospođa Marina Hanke, delegat za gradonačelnika i odgovorna za ženska pitanja u gradu Beču.

Drugog dana konferencije održan je pregled uspešne kampanje za prevenciju raka dojke Evropa Dona, Dan zdravlja dojke i prezentacije ED Fora iz Danske i Severne Makedonije o njihovim trenutnim aktivnostima. Konferencija je završena slavljeničkom 25-godišnjom pesmom i izložbom fotografija rada Evropa Done u poslednjih 25 godina. Mona Elzayat, predsednica Evropa Done, izjavila je: „Panevropska konferencija Evropa Dona jedinstvena je po tome što je jedina konferencija namenjena prevashodno zagovornicama i preživelima od raka dojke. Bilo je zadovoljstvo i privilegija pozdraviti toliko marljivih zagovornica u Beču na našoj konferenciji i našoj 25-godišnjoj proslavi.“