Unesite frazu za pretragu

Trka za zdravlje - Race for the cure - Press Konferencija

U Beogradu je 14.09.2023. održana Press konferencija povodom održavanja pete po redu RACE FOR THE CURE - Trke za zdravlje.

Manifestacija će okupiti veliki broj stručnjaka, predstavnika pacijenata, poznatih ličnosti i sportista, koji će svojim učešćem u ovoj manifestaciji podsetiti na značaj preventivnih pregleda i brige o sopstvenom zdravlju. Cilj ove Manifestacije je da okupi osobe koje su preživele bolest i njihove prijatelje, kako bi podržali akciju o podizanju svesti u borbi protiv raka dojke ali i i odali počast onima koji su izgubili bitku sa ovom teškom bolešču.

Rak dojke najučestalija maligna bolest kod žena. U Srbiji se svake godine otkrije približno 4.600 žena sa nekim oblikom raka dojke. Na žalost, poražavajuće brojke o smrtnosti naših žena od raka dojke, još nas svrstavaju u sam vrh liste evropskih zemalja.

Jasmina Lukić koordinatorka Trke za ozdravljenje (Race for the Cure) istakla je da je jedan od ciljeva ove manifestacije, apel državnim institucijama da svim pacijentima u Srbiji, obezbede nove, neophodne terapije za određen tip raka dojke o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a koje se već primenjuju svuda širom Evrope. Ona je istakla da u okviru ove akcije prikupljaju sredstva za fond Pink poklon pažnje za žene koje se leče pri kliničkim centrima i onkološkim dispanzerima u Srbiji. Ove godine predviđeno je da se ovim poklonima obraduje hiljadu žena.

Dr Mirjana Branković Magić, predsednica Udruženja Evropa Dona Srbija istakla je nekoliko aktivnosti ovog Udruženja predviđenih do kraja ove godine. Među njima su podkasti sa lekarima iz oblasti onkologije koji pružaju savete u vezi sa rakom dojke, saradnja sa Društvom Srbije za borbu protiv raka i Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma, a u okviru projekta Podrška prevenciji malignih bolesti (karcinom dojke od prevencije do lečenja). Tim povodom biće organizovane tribine i ulični događaji sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja raka dojke, u više gradova u Srbiji. Predviđena je i priprema i štampa jednog broja časopisa Rak koji će podržati aktivnosti Evropa Done Srbija. Govoreći o aktivnostima Evropa Dona Srbija, dr Magić je naglasila da je ovo udruženje učesnik regionalnog projekta finansiranog od strane Think Pink Europe, Belgija, a u planu Udruženja su mamografska snimanja u romskoj populaciji na širem području Beograda, kod žena iznad 40-te godine starosti.

Gošća Evropa Dona Srbije na press konferenciji bila je Dr Dragana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koja je podržala je akciju Trka za zdravlje napomenuvši da istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od raka dojke, raka debelog creva, raka materice i raka pluća. Fizička aktivnost tokom i nakon tretmana maligne bolesti, može smanjiti neželjene efekte terapije, kasne neželjene efekte lečenja, rizik od povratka bolesti, rizik od pojave nove maligne bolesti ili drugih hroničnih nezaraznih bolesti. Nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao jedan od vodećih faktora rizika koji globalno dovodi do 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Važan je faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i maligne bolesti.