Unesite frazu za pretragu

"JA TO MOGU" - Prvi regionalni kongres pacijentkinja sa rakom dojke

U Beogradu je, 16. maja 2023. godine u Hotelu Mona Plaza, održan Prvi kongres pacijentkinja sa karcinomom dojke.

Više od 150 pacijentkinja iz gotovo 20 udruženja žena sa rakom dojke iz Srbije i regiona okupilo se na prvom regionalnom kongresu pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke, od kojeg gotovo svakodnevno premine približno 10 žena. Kongresu, pod nazvom "Ja to mogu" prisustvovalo je i oko 50 lekara iz zemlje i inostranstva, koji se bave lečenjem karcinoma dojke i podrškom obolelim ženama.

Pored Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pacijentkinjama je podršku na samom otvaranju kongresa, putem video linka, uputio i čuveni prof. dr Jozeph Gligorov, profesor onkologije na Univerzitetu Sorbona u Parizu, a u panelu o Značaj podrške pacijentkinjama obratila se putem video linka Tanja Španić predsednica Europa Donna Coalition-European Breast Cancer Coalition.

Učešće na ovom skupu imale su i predstavnice Evropa Dona Srbije, dr Mirjana Branković Magić govoreći o naslednom karcinomu dojke dok je Jasmina Lukić bila moderatorka prvog panela “Šta znamo o karcinomu dojke”.

Ovaj kongres, čiji je organizator Udruženje „Žena uz ženu”, imao je za cilj razmenu iskustava pacijentkinja iz regiona i Srbije u oblasti prevencije i skrininga raka dojke, kao i informacije o inovativnom lečenju i podršci, koja je od izuzetnog značaja za sve obolele žene.