Unesite frazu za pretragu

Nacionalna kampanja "Rak je izlečiv"

Na svetski Dan borbe protiv raka, 4. februara 2022., simbolično u pet do 12 ozvaničen je početak nacionalne kampanje "Rak je izlečiv 2".

Statistika za Srbiju je upozoravajuća. Nalazimo se na 18. mestu po učestalosti oboljevanja od malignih bolesti, ali smo na neslavnom drugom mestu po smrtnosti u Evropi.

Srbija zauzima i prvo mesto u Evropi po broju umrlih od raka pluća, a neslavni smo rekorderi, u samom vrhu, po broju umrlih od raka dojke ili raka grlića materice, bolesti koje mogu i da se spreče i na vreme otkriju i leče.

Pokretač kampanje i nosilac projekta je Radio-televizija Srbije. Kampanja se sprovodi uz partnerstvo i podršku Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Društva za borbu protiv raka Srbije, udruženja pacijenata, farmaceutskih kompanija.

Cilj kanpanje je da se dođe do što većeg broja građana, podstaknu redovni pregledi, omogući brža dijagnostika, ako je neophodno blagovremna terapija i lečenje, kao i izvesnija prognoza. Otkrivene na vreme, mnoge maligne bolesti ne moraju da budu smrtonosne.

Prof.dr D.Grujičić je posebno istakla da kao neko ko je celu svoju lekarsku karijeru proveo lečeći ljude, ovog puta nije želela da ističe užasne brojke i procente, već sve one heroje koji su se izborili za pobedu i koji danas žive normalnim životima uz svoje bližnje, kao i sve one koji su pokazali da je izlečenje moguće i da se vredi boriti.

„Ne možemo sve preko noći, ali možemo maksimalno da uložimo napor kako bi svima bilo dostupno besplatno zdravstvo u Srbiji. U svemu ovome mnogo su nam važna i udruženja pacijenata i da svi zajedno radimo, jer oni znaju šta nedostaje na terenu kako bi omogućili kvalitetno i dostpuno zdravstvo“ rekla je u završnoj reči Prof. dr Grujičić

Na konferenciji u Holu RTS-a okupljenim predstavnicima medija, lekarima, predstavnicima farmaceutskih kuća i predstavnicima pacjenata su se obratiti Ministarka zdravlja Prof. dr Danica Grujičić, direktorka RFZO Prof.dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka "Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" Dоc.dr Vеricа Јоvаnоvić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Doc. dr Milan Žegarac i predstavnici RTS-a direktor Dragan Bujoševič i novinarke dr Ivana Božović i Ana Stamenković.

Ispred Evropa Dona Srbije prisutna skupu bila je Jasmina Lukić sekretarka.