Unesite frazu za pretragu

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, kompanija Avon i Fonda B92 uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, organizovali su panelu na temu “Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu”. U okviru događaja, pored panela dodeljeno je i Priznanja za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke u Srbiji.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ustanovljen je u martu 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. U okviru obeležavanja Nacionalnog dana ustanovljena je i nagrada za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke. Zahvaljujući svemu tome, stvorena je prilika da se svake godine u martu mesecu, poruka o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti, kako tema ne bi bila aktuelna samo tokom oktobra, meseca kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

Ove 2023. godine u okviru panela povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Avon je Priznanje za životno delo i izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke dodelio Dr sc med Mirjani Branković - Magić, genetičarki, naučnoj savetnici i predsednici Organizacije Evropa Dona Srbija koja se prisutnima obratila sledećim rečima:

“Dodelom ovogodišnjeg priznanja za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke učinjena mi je velika čast i zadovoljstvo.

Ceo svoj radni vek posvetila sam izučavanju raka dojke. Posvetila sam se prenosu znanja i novih tehnologija u rutinsku onkološku praksu sa željom da se poboljšaju mogućnosti karakterisanja i lečenja karcinoma dojke u Srbiji. Ono na šta sam posebno ponosna je moj doprinos uvodjenju genetičkog testiranja za nasledni karcinom dojke/jajnika kao zdravstvene usluge Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i formiranje Genetičkog savetovališta za nasledni kancer u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Lično iskustvo karcinoma dojke me je samo učvrstilo u mojim profesionalnim naporima, ali mi je otkrilo i drugu dimenziju, a to je borba protiv raka dojke u Srbiji. Kao predsednica Evropa Done Srbija svesna sam da nam predstoje zalaganja koja će omogućiti da se smanji broj obolelih od karcinoma dojke, a posebno onih koje umiru od ove bolesti, tako što ćemo zajeno sa zdravstvenim vlastima raditi na popularizaciji prevencije ove bolesti. Sa druge strane, treba pričati i o tome koliko je bitno da se bolest otkrije u početnoj fazi, kada je izlečiva. Otkrivanje karcinoma dojke u početnoj fazi, kao i uvodjenje novih ciljanih terapija omogućavaju karakterisanje ove bolesti kao hronične nezarazne bolesti.

To što sam progovorila o svojoj bolesti sa kojom se nije lako suočiti, mislim da je veoma važno. Naime, bitno je da žene koje imaju iskustvo sa karcinomom dojke svojim primerom pokažu da dijagnoza karcinoma dojke ne znači smrtnu presudu i da je sa ovom bolešču moguće živeti. Podrška novobolelima od karcinoma dojke kroz udruženja koja se bave borbom protiv raka dojke daje osećaj ženama koje se suočavaju sa ovom bolešću da nisu same, da se svi teški modaliteti lečenja ove bolesti mogu savladati, posle čega je mogući povratak aktivnom životu od pre bolesti.

Najzad, moram da istaknem da dodela ovogodišnjeg priznanja nije priznaje samo meni već i svim mojim saradnicama u Evropa Doni Srbija i predstavlja podstrek za još veća radna zalaganja.

Dugujem ličnu zahvalnost Avon kompaniji i Fondu B92 što stoje iza prepoznavanja napora koji se ulažu u našoj zemlji u borbi protiv raka dojke.”

Na ovom skupu podeljena je i informacija da je početkom 2023. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje doneo je odluku da se obolelima od malignih bolesti omogući zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka antikancerskog lečenja o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ova velika i važna odluka za onkološke pacijente donosi mogućnost da postanu roditelji po završetku onkološkog lečenja. Sve više mladih od 20 do 30 godina se suočava sa malignim bolestima, zato je ovakva novost od izuzetnog značaja za građane Srbije.

Učesnici panela bili su i: Slađana Đukić pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ivana Đunisijević zamenica direktora za medicinske poslove Repubilčkog fonda za zdravstveno osiguranje, prof. dr Verica Jovanović direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, dr sc med Mirjani Branković - Magić, genetičarki, naučnoj savetnici i predsednici Evropa Dona Srbija , Milica Savinšek PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za Adriatic region i Veran Matić predsednik upravnog odbora Fonda B92.